OBİ' de 5. Gün: Eğitimde Teknoloji Kullanımı İle İlgili İlkeler ve Storybird

OBİ' de 5. gün dijital teknolojiye ve dijital teknolojinin eğitimde kullanılmasına yönelik ulusal politikaların, ilkelerin ve standartların eksikliğini tartışarak başladı. Özellikle ulusal teknoloji ve medya standartları ile medya kullanma kılavuzu ile ilgili Türkiye' de yeterli kaynağın olmamasından dolayı, eksikliklerin giderilmesine yönelik bazı ilkeler belirlemeye çalıştık. İçinde yer aldığım grup ile birlikte "Eğitimde Teknoloji Kullanımı ile İlgili İlkeler" in belirlenmesine katkıda bulunmaya çalıştık. Bu doğrultuda belirlediğimiz ilkelerden bazıları şunlar:


  1. Dijital medya ve araçlara ulaşım her çocuğun hakkıdır.
  2. Dijital medyaya direnç yerine bilinçli kullanım geliştirilmelidir.
  3. Erişimi sağlanan dijital içerikler çocukların gelişimine uygun olmalıdır.
  4. Okul öncesi eğitim programı dijital medya- araç kullanımını kapsamalıdır. 
  5. Sınıflarda teknolojinin etkin kullanımı için öğretmenlerin teknoloji-dijital medya okuryazarı olması için standartlar geliştirilmelidir.
digital game child ile ilgili görsel sonucu


Sunumlardan birinde rastladığım aşağıdaki şu slaytın, bugünkü teknolojinin ilk tohumlarının nasıl başladığını göstermesi açısından çarpıcı olduğunu düşünüyorum. Birilerinin sadece merakı ve hayal gücüyle başlayan bu yolculukta, kısa sürede geldiğimiz nokta ve gitmekte olduğumuz süreç hepimiz için oldukça çarpıcı ve bir o kadarda gerçek. 



(OBİ, 2018)

O nedenle çocukları bu dijital çağa etkili ve verimli bir şekilde dahil etmek, onlara daha özgür ve yaratıcı ortamlar sağlayarak daha fazla içerik üretmelerine, kod yazmaya, hesaplamalı düşünmeye, üç boyutlu tasarım yapmaya teşvik etmede önemli bir rol oynayacaktır. Bu süreçte hiç kuşkusuz ki eğitimin tüm paydaşlarına, ailelere ve medyaya önemli görevler düşmektedir.



Bu arada dijital teknoloji üzerinden çocuklara kitap okumak ya da çocuklar için resimli hikaye yazmak isteyen eğitimciler ve yazarlar için  "Storybird" (https://storybird.com ) isimli web sitesi oldukça muhteşem ve ilham verici. İlgilenen herkesin mutlaka göz atması gereken ücretsiz bir websitesi!!!






Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

OBİ' de 2. Gün: HoloSkin, ScratchJr

OBİ' de 4. Gün: Robot Oyunları ve 3D Yazıcı